Spijkermat voeten

Als je na een vermoeiende dag last hebt van pijnlijke of vermoeide voeten, probeer dan eens de spijkermat. Deze mat heeft een verfrissend effect en bevordert een betere doorbloeding. Je kunt op de mat gaan staan, maar voor de eerste keer kun je je sokken aanhouden. Je kunt ook, terwijl je op de bank of stoel zit, druk uitoefenen op de mat met je voeten. Veel mensen die last hebben van hielspoor of neuropathie gebruiken de spijkermat op deze manier. Een klein model spijkermat is hiervoor al geschikt

Ontdek hieronder een uitgebreide methode hoe je langzaam, maar zeker het gebruik van een spijkermat voor de voeten kan opbouwen.

Spijkermat voeten

Stap 1 | Bij vermoeide, kouden of zere voeten

Ga rustig zitten op een stoel of bank en plaats je voeten op de mat. Je kunt hiervoor de kleine spijkermat, het spijkerkussen of de gewone spijkermat gebruiken.

Het prettige aan deze oefening is dat je dit gewoon kunt doen terwijl je op de bank zit en een de krant leest of lekker een serie aan het kijken bent.

Zorg ervoor dat je rustig went aan de extase die ontstaat aan je voeten en

Stap 2 | Bouw de druk op

Als je gewend bent aan het gevoel van de mat kun je de druk verhogen.

De beste manier om dit te doen is door Begin door je hakken in de mat te duwen en geleidelijk de druk naar je tenen toe te verplaatsen.

Vergeet niet om ook de zijkanten van je voeten mee te nemen. Op de plekken waar je voeten pijnlijk en vermoeid zijn, kun je iets meer druk uitoefenen.

De spijkermat oefent druk uit op de zenuwuiteinden van de huid en bevordert de doorbloeding. Dit helpt bij het vrijkomen van afvalstoffen, die vervolgens sneller worden afgevoerd

Stap 3 | extra boost geven

Als stap 2 prettig aanvoelt, kun je overgaan naar de laatste stap. Je kunt je voeten namelijk een extra boost geven door meer druk uit te oefenen op de spijkermat terwijl je staat.

Het spijkerkussen is voor deze oefening mogelijk te intens. Het staan en zitten blijft gevoelig, maar zodra je staat en vooral stil blijft staan, zul je merken dat je lichaam snel gewend raakt aan de ‘pijnprikkel’ en dat deze geleidelijk afneemt.

Hoelang op de spijkermat staan met mijn voeten?

In het begin is het vooral belangrijk om goed te luisteren. Als je maar 1 minuut of een paar minuten het volhoudt dan is dat helemaal prima.

Je kan dan eventueel een pauze houden van 5-10 minuten en dan weer even op de mat gaan staan.

Wij raden je aan om maximaal 20 minuten op de spijkermat te staan met je voeten.